dinsdag 9 augustus 2016

Wist je............. Half zoete en Suikervrije jam!

Deze week weer eens een recept op dinsdag.
De eerste bramen aan onze bramenstruik
Ik heb mijn eerste zwarte bramen aan de struik, en de Plus en de Aldi hebben het zachte fruit in de aanbieding dus leek het mij tijd voor wat potjes jam!

Voor mijn man maak ik de jam met geleisuiker speciaal, daar heb je minder van nodig en maak je half zoete jam.
Voor 1250 gram schoongemaakt fruit gebruik je 500 gram geleisuiker speciaal.

Ik kook de gewassen bramen, aardbeien, frambozen of blauwe bessen met aanhangend water tot het goed zacht is en roer ondertussen de vruchten een beetje kapot.
Dan strooi ik de geleisuiker erbij en laat dit een paar minuten doorkoken tot het de juiste dikte heeft.
Je kunt dit controleren door een druppel op een koud schoteltje te laten vallen.
De druppel moet snel, stollen dan is de jam gaar!

Voor de tijd heb ik lege jampotjes goed schoongemaakt met heet water en soda.
Je kunt ook de potjes uitkoken en op de kop op een schone theedoek uitlaten lekken.

Dan laat ik de jam een paar minuten afkoelen en maak de potjes nog een keer warm met heet water om ze niet te laten knappen door de hete jam.
Ik schep de potjes tot de rand vol en draai het deksel goed vast, dan laat ik de potjes jam op de kop afkoelen.
Het potje jam laat je op de kop afkoelen
In de koelkast is de jam een jaar houdbaar maar dat lukt hier niet!

Voor mijzelf maak ik de jam suikervrij en gebruik ik een paar druppels vloeibare zoetstof als het nodig is, en agar-agar om het te binden.

Voor een potje jam heb ik ongeveer 500gram zacht fruit nodig.
Ik zet het fruit op in een pan met dikke bodem en laat het net als voor de jam van mijn man zacht worden, dan doe ik er een beetje, hooguit een kwart theelepel agar-agar bij en laat het nog even, een minuut of twee doorkoken en proef of het zoet genoeg is, de agar-agar haalt de zoete smaak van de vruchten wat naar beneden, meestal doe ik er een paar druppels vloeibare zoetstof bij.
Daarna schep ik de jam net als bij de jam voor mijn man in de schoongemaakte pot en laat die ook op de kop afkoelen.
Een etiket met de datum op het potje en in de koelkast bewaren.
Deze jam is niet zo lang houdbaar maar het is heel snel op, een schepje door de yoghurt of door de muesli inplaats van fruit.  
De jam is te lekker om lang te laten staan

Als je de vruchten pureert en wat langer laat doorkoken kun je er ook een heerlijke vruchtensaus van maken, gebruik dan wat minder agar-agar, anders word de saus te dik!

Eet smakelijk!

7 opmerkingen:

Ger zei

Heerlijk zo'n eerste fruitoogst van de zomer verwerken tot lekkers achter glas......
+ dat ik het ook nog eens heel gezellig vind staan op de voorraadplank.

Ben de laatste jaren meer van de hartige begeleiders(zelfgemaakte)chutney en hartige jammetjes voor op kaasplank en bij gevogelte of ander wit vlees.

Fijne dag,Ger

Anoniem zei

Lekker!!!

Liefs, Gerry

Marijke zei

Mmm ziet er lekker uit!
groetjes van Marijke

Mirjam zei

Van geplukte bramen maakte ik alleen bramensap, maar van de pruimen uit de tuin van een vriend maakte ik drie potjes pruimenjam, halfzoet, met deze geleisuiker speciaal. Heerlijk.
Fijne avond,
Liefs,
Mirjam

Corrie zei

Heerlijk eigengemaakte jam.

Haak en Pen zei

Lijkt me heerlijk zo met gemengd fruit. Lekker klusje voor dit regenachtige weer.
Met warme groet Manon

Elizabeth zei

'k Ben weer blij met je tips... Het nare van jam vind ik altijd dat er zoveel suiker in moet. Het kan dus ook anders, lees ik nu...

Groetjes, Elizabeth