dinsdag 30 augustus 2016

Wist je..........Rijst!

Sinds ik op koolhydraadarm dieet ben blijven hier steeds restjes rijst staan en toen ik vorige week hoorde van een vriendin dat haar telefoon in het water was gevallen dacht ik aan de schaal rijst die op Ameland op de kast staat.
Met rijst kun je nog veel meer doen behalve eten

Mijn dochter heeft haar telefoon ook eens in het water laten vallen en direct haar baterij en de simkaart er uitgehaald en alles 24 uur in een schaal rijst gedaan, de volgende dag kon ze weer bellen.
We hebben de rijst bewaard en ook al eens de boormachine in de rijst laten drogen, die was in de regen buiten blijven liggen, als je er op tijd bij bent kun je je apparatuur redden!
Let er op dat je de machine minstens 24 uur in de rijst laat liggen liefst nog langer.

Maar met rijst kun je nog veel meer doen behalve eten!

Als je onrijp fruit bewaard in een zak ongekookte rijst wordt het sneller rijp, doe niet te veel tegelijk bij de rijst en controleer het een paar keer per dag anders heb je een voorraad overrijp fruit!
En als je dan met het fruit een taart wilt bakken kun je rijst gebruiken om een taartbodem te bakken.
Bakgewichtjes
Bakgewichtjes
Je gebruikt een schaaltje ongekookte rijst inplaats van die bakgewichtjes om de taartbodem blind te bakken, gewoon op een stukje bakpapier een laagje rijst en na het bakken haal je het er af!

Gebruik je net als ik een koffiemolen om de koffie te malen, dan weet je ook dat de koffie na verloop van tijd nogal aan koekt.
Doe in plaats van de koffiebonen een bakje ongekookte rijst in de molen, tijdens het malen van de rijst neem he ook alle aangekoekte koffie mee!


Stop een paar rijstkorreltjes in je zoutpotje en het zout wordt geen harde klomp.

Met de versgemalen koffie zet je natuurlijk de lekkerste koffie in een mooie koffiekan, maar die zijn soms zo vies in de tuit.
Doe een handvol rijst met wat afwasmiddel en een beetje heet water in de kan, even vlink schudden (tuit dicht houden) leeg laten lopen, omspoelen en klaar!
Koffiekan is vies
Koffiekan is vies

Als je wilt frituren kun je rijst gebruiken om de temperatuur te controleren, als de olie niet heet genoeg is zinkt de rijst naar de bodem als de olie op temperatuur is komt de rijst om hoog en poft, schep de rijst uit de pan en je kunt frituren!

Als je dan toch in de keuken bezig bent maak dan ook heel eenvoudig een messen blok, je vult een mooie pot met ongekookte rijst op de bodem doe je een paar stukjes golfkarton om de punten niet te beschadigen, dan steekt je de messen in de rijst, simpel maar doeltreffend!

Met rijst kun je ook een luchtverfrisser maken, vul een potje met 100 gram ongekookte rijst en 20 druppels geurolie, even goed vermengen en je hebt een goedkope luchtverfrisser met je eigen lievelingsgeur!
Als de geur wat minder word even roeren en de geur komt weer vrij!

Om je schroevendraaiers of ander gereedschap roestvrij te houden is rijst ook heel handig.
Vul een blik met rijst en steek het gereedschap erin, de rijst neemt het vocht op die de roest veroorzaakt!

Vind je een pittenzak een beetje duur? Maak er zelf een met rijst.
Naai van een leuk lapje een kussenhoesje en vul die met rijst of pak gewoon die ene eenzame sok en vul die met rijst, even dicht maken met een leuk lintje en je pittenzak is klaar voor gebruik!
Nu nog 30 sec in de magnetron en je bent klaar.

Zo kun je ook een honden of kattenspeeltje maken maar gebruik dan een lapje jeansstof of zo, maak wel dubbele naden anders kun je rijst ruimen na het spelen!
Voor de kat kan er ook een beetje gedroogd kattenkruid door de rijst gemengd worden.

Of vul een kinderverassingsei of een klein bekertje met deksel met wat rijst en stop dat in een kinderknuffel, dat maakt een leuk geluid.
Knuffel met geluid
Knuffel met geluid

Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon koken en opeten, lekker met kip of goulash!

Veel plezier met deze tips!

9 opmerkingen:

Des guirlandes zei

Ik zou de rijst gewoon lekker koken en opeten. Een koolhydraatarm dieet is toch ondoenlijk? bah! Laatst ben ik vijf kilo afgevallen, juist met het eten van meer boterhammen en koolhydraten (de goede koolhydraten dus geen koekjes). Daarmee blijft je verbranding lekker draaien, veel beter.
Suiker en snoepen zijn de grote boosdoeners! Als je goed je hoofdmaaltijden eet mèt koolhydraten, kun je snoep en tussendoortjes gemakkelijk laten staan.
Ik spreek uit ervaring, die vijf kilo zijn er al meer dan een jaar af.
Groetjes,
Barry

Gea Loosman zei

Normaal is dat zo Barry maar mijn lichaam reageerd niet goed op koolhydraten vooral uit granen en peulvruchten.
Een paar jaar geleden kreeg ik erg veel problemen met mijn maag en darmen en raakte zo verstopt dat ik mijzelf aan het vergiftigen was als ik wat at.
Na verschillende onderzoeken werd een koolhydraatarm dieet geadviseerd plus medicatie om de stoelgang op gang te houden, dat heeft goed geholpen maar na een paar jaar slopen de koolhydraten toch weer in mijn voeding en ik werd weer ziek!
Door mijn longproblemen met daarbij horende medicatie kreeg ik nog meer problemen (suiker, darmklachten, apneu en kramp) dit werd eerst met medicatie aangepakt maar ik kon kiezen koolhydraatarm leven of spuiten!
Ik heb nu veel problemen onder controle, mijn suiker is goed en mijn buik is rustig, dus voor mij is dit gezonder��

Elizabeth zei

Het ene lichaam is het andere niet ... Daarom snap ik die standaardbloedonderzoekjes ook nooit. Maar je hebt groot gelijk Gea dat je de adviezen serieus neemt en als je lichaam dan het bewijs levert, dan laat je het wel...
Wat een boel tips weer ... gewoon een beetje ongekookte rijst...
Ik heb er weer veel van geleerd!

Groetjes, Elizabeth

Marijke zei

Mooie tips weer!
groetjes van Marijke

Mirjam zei

Wat een geweldige weetjes allemaal. Ik wist dat rijst in een zoutvaatje moet, om het zout droog te houden. Deden ze vroeger al. Maar al die andere tipjes, daar ben ik heel blij mee.
Fijne avond,
liefs,
Mirjam

Thuis bij Corrie zei

Wat een wijsheden weer. Ik houd ze in mijn achterhoofd.
Toen mijn zoon vorige week pen op zijn shirt had, dacht ik aan jouw tandpasta trucjes. Dus tandpasta op de vlek en na het wassen was ie eruit. Mijn man heeft vergeelde koplampen weer schoon gekregen met tandpasta.

Gea Loosman zei

Wat fijn dat je laat weten dat je wat aan mijn tips hebt gehad Corrie!

Ger zei

Altijd handig die door jou bij elkaar verzamelde lijstjes aan tips.
Hoef ik het internet niet af te struinen waar ook zoveel te vinden is.
Gebruik wel eens een handje rijst voor het schoon schudden van karafjes of oude flessen die ik gebruik voor bloemetjes in te zetten.

Fijne dag nog,
Ger

Anoniem zei

Dat is zeker een handige tip voor als je je telefoon in het water laat vallen. Ik heb het ook een paar keer gehad, alleen niet altijd evenveel geluk gehad. Mocht het niet lukken om je telefoon te redden, is het misschien fijn om een kijkje te nemen op de site van GSMerz4u. https://www.gsmerz4u.nl/