dinsdag 9 februari 2016

Wist je....... Krijtverf hoe het voor mij begon!

Ik ben erg nieuwsgierig en probeer alles uit wat ik bedenk.
Heerlijk experimenteren en uitzoeken of het werkt zoals ik het had bedacht!
Daarmee ben ik wel eens in de problemen gekomen maar meestal gaat het wel goed.

Vandaag wil ik een paar (krijt)verf probeersels met jullie delen en laten zien hoe het krijtverf virus bij mij is begonnen!
Al heel jong was ik bezig met pimpen alleen het woord bestond nog niet, een nieuw kleurtje op een bijzettafeltje om het bij mijn dochter op de slaapkamer te gebruiken of een donker eiken fotolijstje bewerken zodat het in mijn veranderde interieur paste.
Ik gebruikte alle verf in huis maar ik vond dat latex een mooi effect had op hout vooral als ik er wat kleur aan toe voegde en ook daar gebruikte ik alles voor inkt, stift of waterverf als er maar wat kleur kwam.
Van krijtverf had ik nog nooit gehoord maar ik had wel door dat watergedragen muurverf op hout goed kon voor al als je het weer wat afveegd naa het aanbrengen.
Alleen het moest op gebruiks meubeltjes wel beschermd worden tegen vlekken en beschadigen.
Dat deed ik dus maar met lak.
Ongeveer 18 jaar geleden heb ik dit nachtkastje geschilderd met door mij gemengde latex en een tubbetje waterverf voor kinderen.
In die tijd had je al testers muurverf en daar heb ik de print mee gedaan.
Omdat het kastje buiten moest staan, onder de veranda heeft mijn man het met botenlak afgewerkt, en nu staat het nog steeds op de zelfde plek.
Zo nu en dan nemen we het af en verder niets.

Een paar jaar later heb ik samen met mijn man een bed ombouw gemaakt en deze is met wite en lichtblauwe muurverf geverfd en om het te beschermen met een spuitbus blanke lak afgewerkt.
Het is nog steeds mooi maar door de lak heeft het geen krijtverf uitstraling en dat is jammer.

Ik was dus ook heel blij toen ik een paar jaar geleden kennis maakte met krijtverf en het assortiment van Painting the past!
Na jaren lang alleen maar klussen op Ameland waren we eindelijk weer eens in Boekelo aan de gang gegaan.
Voor de muren hadden we een mooie Taupe en als accent Mud Grey uitgezocht en voor de meubels had ik witte krijtverf en mosgroen van PtP.
Van mijn dochter had ik een pallet gekregen en bij de kringloop vond ik oude wielen.
Wat viel de witte krijtverf tegen, volgens mij zitten er wel vijf lagen op en met het groen heb ik wat vegen aangebracht.........maar wat moest ik gebruiken om het af te werken, het wit was niet mooi 
en het groen bijna onzichtbaar. 
Na veel Googlen en informatie in winkels vragen heb ik de tafel dik ingesmeerd met Taupe krijtwax ook van PtP maar dat was veel te donker dus heb ik alles er zoveel mogelijk uitgepoetst en zo heb ik onbewust mijn eerste echt goede alwerking van krijtverf aangebracht.
Na mijn tafel volgde de deken kist, krukje en een stoeltje en dit is nog steeds in mijn kamer te vinden.


Ik vond het wel jammer dat de witte krijtverf zo slecht dekt en de groene zo duur was maar ik was besmet met het virus!

En toen er op steeds meer plaatsen krijtverf verkocht werd, goedkoper en met mooie kleuren ben ik begonnen van elk merk een of twee proef verpakkingen te kopen.
Ik de loop van de tijd heb ik een aardige verzameling aangelegd en heel veel merken getest.

Er zijn wat betere merken, niet de goedkoopste maar wel het voordeligste, en er zijn echte prut merken!

Toen ik vorig jaar hoorde van het nieuwe merk Made@Home was ik erg nieuwsgierig en wilde ik graag kennis maken met dit merk.
In juli 2015 was het eindelijk zo ver, ik kon dealer worden en workshops gaan verzorgen.
Een avontuur waar ik geen spijt van heb gekregen.
Het is heerlijke verf om mee te werken en de workshops zijn echt heel erg leuk.
Je kunt allerlei technieken leren tijden de workshops en zo thuis zelf aan de slag te gaan.
Of je komt natuurlijk vaker omdat het zo gezellig is om het samen te doen! 
En in de afgelopen maanden heb ik de verf overal op gesmeerd om de mogelijkheden te onderzoeken.          
Een paars kunststof lijstje twee kleuren krijtverf doorgeschuurd en afgewerkt met wax en een canvas krijtverf ondergrond en met een sjabloon een prent gemaakt.
Ik heb gordijntjes gekleurd met verdunde krijtverf en mijn paspop bewerkt met verschillende lagen, zelfs de tegelwandjes op de slaapkamers zijn met krijtverf gedaan.
Ook heb ik gesjabloneerd en gestempeld op glas, porselein, metaal, stof, leer en hout.
Ideaal als je snel een leuk cadeautje nodig hebt, als je van een saai lapje een leuk kussentje wilt maken of net niet de goede kleur gordijnen kunt vinden!
Maar onthoud wel altijd eerst heel goed ontvetten (de kaars kan natuurlijk niet) en na 24 uur drogen goed waxen en zo nodig het waxen herhalen.

Dit voorjaar ga ik kijken hoe de krijtverf zich zonder afwerking buiten houd, er word gezegd dat het kan dus dat wil ik zelf proberen!
Wordt vervolgd!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Soms moet je het gewoon eens uitproberen. Wij hebben hier in het atelier de wanden ook gewoon met witte latex geverfd en dat ging super. Mooi mat Ă©n betaalbaar!
En soms valt iets ook tegen, zoals de grey-wash van de A.ction. Tenminste voor het buitengebeuren. Binnen heb ik 'm gebruikt voor de tafel van zoonlief op zijn studentenkamer en daar houdt ie zelfs een studentenleven vol, haha! Ik heb wel nog met PtP wax afgewerkt. Thuis heb ik de buitentafel met de greywash van de A. gedaan in het voorjaar. Het verwerken ging prima, maar nu vliegt de kleur er met grote plakken af. Misschien heb jij een tip om die beter hechtbaar of zoiets, te maken? De tafel staat wel in weer en wind...maar ik wil 'm niet helemaal strak aflakken, wil de houtnerf nog zien. Iets van beits dan, denk ik.
Ach, heb ik weer wat te doen in het voorjaar ;-(
Liefs, Peetje

Marieke Donkersloot zei

Leuk om je ervaringen te lezen en grappig dat je zoveel jaar geleden ook al zo creatief bezig was!

Fijne week verder!

Groetjes Marieke

Elizabeth zei

Leuk om te lezen ... en soms deden we dingen vroeger ook al, maar dan in een ander jasje of op een andere manier!