Voor mij is dit nu gewoon en ik heb er ook helemaal geen moeite mee, alleen.....zo nu en dan, mis ik wel wat lekkers bij de koffie, niet altijd maar met een feestdag of zo.
Voorheen bakte ik graag een cake, boterkoek of appeltaartje maar dat zijn natuurlijk koolhydraat bommen.
Ik had wel eens gehoord dat er wel alternatieven zijn maar had me er nooit zo in verdiept.
De laatste tijd ben ik toch maar eens gaan googlen en heb wat leuke recepten verzameld.
En ook door proberen en proeven, heb ik zelf wat recepten ontwikkeld, een paar van deze recepten wil ik hier met jullie delen.
Voor deze recepten heb ik boodschappen gedaan bij de Jumbo hier op het eiland, thuis heb ik iets meer keuze voor de ingrediënten.
Voor deze recepten heb ik boodschappen gedaan bij de Jumbo hier op het eiland, thuis heb ik iets meer keuze voor de ingrediënten.
De door mij gebruikte zoetstof kun je, als je dat liever gebruikt, vervangen door palmsuiker of agavestroop om het koolhydraat arm wilt houden en anders door suiker!
Onthou dan dat je maar 10 % van het suikergewicht nodig hebt voor zoetstof, dus voor 10 gram zoetstof heb je 100 gram suiker nodig!
De roomboter kan vervangen worden door margarine of kokosolie.
Appeltaart!
150 gram amandelmeel
50 gram gemalen kokos
20 gram zoetstof met stevia
100 gram roomboter
1 ei
Half zakje bakpoeder
Half zakje bakpoeder
Een snufje zout
Kaneel naar eigen smaak
4 appels
Een lepel zoetstof
Een theelepel kaneel
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een springvorm in met een beetje boter.
Meng de droge ingrediënten door elkaar en kneed dan de boter door het mengsel, ik gebruik mijn keukenmachine maar een mixer met kneedhaken kan natuurlijk ook.
Voeg dan het ei toe en kneed nog eens goed door.
Vul met 3/4 deel van het deeg de bodem en rand van een niet zo grote springvorm die van mij is 18 cm en dat is een mooie maat voor twee personen, we hadden 6 redelijke punten.
Snij de appels aan blokjes of plakjes en verdeel dit over het deeg strooi de zoetstof en kaneel over het appelmengsel.
Van het overgebleven deeg maak je reepjes om de taart af te dekken.
Je kunt nu het deeg insmeren met een beetje ei of als je dat in huis hebt na het bakken met wat suikervrije jam.
Bak de taart in ongeveer 45 minuten goudbruin!
100 gram gemalen kokos
2 eiwitten
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Klop de eiwitten en roer de kokos en zoetstof er door.
Vorm met twee lepels hoopjes beslag op een met bakpapier beklede bakplaat en druk het een beetje in niet te dun anders word het te droog.
Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten goudbruin.
Knapperig van buiten en zacht van binnen!
50 gram gemalen kokos, + iets voor door de cacao
75 gram (suikervrije)vanille kwark
10 gram zoetstof, + iets voor door de cacao
10 gram cacao
Roer de kokos, zoetstof en kwark goed door elkaar.
Meng de cacao met wat zoetstof en eventueel kokos en strooi dit in een diep bord.
Laat de truffels een paar uur opstijven in de koelkast.
De truffels kunnen een paar dagen bewaard worden in de koelkast!
Je kunt eventueel ook een reep pure chocolade smelten en de balletjes daar in dopen om Bounty balletjes te maken, ook een beetje verse munt door het kokosmengsel lijkt mij in combinatie met munt erg lekker!
Je kunt eventueel ook een reep pure chocolade smelten en de balletjes daar in dopen om Bounty balletjes te maken, ook een beetje verse munt door het kokosmengsel lijkt mij in combinatie met munt erg lekker!
10 opmerkingen:
Ik vervang de suiker ook zo veel mogelijk voor Stevia.Gewoon omdat het beter is als suiker. En het is net zo lekker!!
Laat het smaken!!
Groetjes Thea♥
Ik probeer ook steeds meer suiker te vervangen en heb dan ook een pot Stevia staan. Alleen ben ik nog niet helemaal uit de verhouding suiker-Stevia. Ik had laatst custerd-pudding gemaakt en de suiker vervangen door Stevia...geen succes. Er zat een rare nasmaak aan de pudding, zonde. Zal toch een kwestie van uitproberen zijn, ben ik bang...
Liefs, Peetje
Wat een goed blog dit! Ik gebruik ook meestal Stevia, hier zijn we al aardig afgekickt van suiker (en zout trouwens ook), het is even wennen maar op een gegeven moment veranderd je smaak vanzelf en het is veel beter voor je gezondheid inderdaad!
Liefs, Yvonne
Wat heerlijk Gea, dat je nu ook zelf weer iets lekkers voor bij de koffie of thee kunt maken. En let op, je verzameling recepten gaat nog veel groter worden.
Fijne dag vandaag,
liefs,
Mirjam
Nou, het ziet er allemaal heel lekker uit!
Ik ben zelf geen zoetekauw, maar een stukje appeltaart vind ik wel lekker.
Nu is Stevia wel oké, maar veel zoetstoffen zijn ook slecht voor je hersenen.
Ik vind het vaak moeilijk om gezond bezig te zijn. Je weet niet waar je goed aan doet.
Maar in je meel zitten toch ook weer koolhydraten?
In de appeltaart kun je natuurlijk ook minder suiker/zoetstof doen maar er moet wel iets in.
De steviazoetstof is een gezondere keuze dan suiker maar er zijn andere alternatieven, ik gebruik dit omdat het koolhydraatarm moet zijn.
De amandelmeel is is een gezonde vervanger van bloem en tarwemeel.
De hoeveelheid koolhydraten zijn veel minder en past daarom in een koolhydraat arm dieet.
Kokos is van zichzelf ook al wat zoet en geeft wat luchtigheid aan het gebak!
Helemaal nooit meer verkeerde producten gebruiken kan niet maar het is goed te doen voor mij.
Vooral als het alternatief spuiten is!
Wat geweldig Gea dat het koolhydraat arm dieet heeft geleid
tot dit mooie resultaat.
Fantastisch ook dat de zoektocht naar een verantwoord
zoetigheidje deze zeer aantrekkelijke recepten heeft
opgeleverd. Het ziet er allemaal heerlijk uit.
Lief dat je al deze recepten met ons deelt, bedankt!!!
Geniet van een fijne week...
Lieve groet,
Josephine
Oké, weer wat geleerd! Dus ik ga maar eens op zoek naar amandelmeel...
Ik weet dat de gewone suiker heel erg slecht is, ze noemen het wel eens het witte gif!
Mijn man gebruikt honing in de thee en verder proberen we suiker zoveel mogelijk te vermijden. Maar het zit werkelijk overal in, tot in sausjes en brood toe ...
Alle beetjes minder helpen ..., denk ik maar!
groetjes, Elizabeth
Gea kijk eens op internet bij Ketogeen dieet, ik heb dit vorig jaar gevolgd, niet omdat ik diabetes ben maar om minder suikers, koolhydraten te gebruiken en om 10 kg af te vallen, je kan nog meer recepten vinden met Keto, het is een moeilijke aanpassing, een streng dieet, maar het werkt echt, ik heb 3 maanden geen of bijna geen suikers gebruikt en was 8 kg afgevallen, had minder honger en eigenlijk ook geen drang naar zoet, nu 1 jaar later heb ik weer die drang naar zoet en chocolade ( wat ik vroeger nooit had) mss moet ik maar weer is op ketose hihi
Liefs Michelle
Wat ziet het er lekker uit!!! Ben zelf een echte Zoetekouw, probeer wel een schepje minder maar vind het moeilijk ook al omdat ik bijna vegetarisch eet.
Met jouw recepten krijg ik zin om het eens te proberen, dank je wel voor het delen!
groetjes van Marijke
Een reactie posten