dinsdag 19 april 2016

Wist je.........Autobekleding schoonmaken!
Elizabeth dank je wel voor je leuke vraag, ik ken iemand die erg jaloers is op het busje!

Er zijn verschillende manieren om de bekleding te reinigen maar het begint altijd met heel goed stofzuigen!
Het beste is een klein mondstuk gebruiken en echt goed zuigen!
En daarna een sopje van warm water met Biotex.
Je kunt met een borstel de stoel schoonmaken en daarna met een droge handdoek de stoelen te deppen.

Maar ook kun je bv een stoomreiniger gebruiken of een schoonmaakmiddel voor vloerbedekking en bankstellen enz.Of een speciaal middel om autobekleding te reinigen.


Dit zijn allemaal wat duurdere middeltjes maar er is ook een goedkope allesreiniger te koop bij de suppermarkt: Baking Soda!
Voor €1,35 per verpakking bij de Jumbo en heel veelzijdig!
Mijn pakje heb ik uit duitsland maar bij de supermarkt zijn verschillende merken te koop.

Ik zag deze bij de Co-op.


 1. Kleed, bank of autobekleding verfrissen – Strooi baking soda op je kleed en laat minimaal 15 minuten zitten. Schud goed uit of zuig schoon met een stofzuiger..
 2. Fris matras – Wanneer je de bedden verschoont kun je de matrassen verfrissen door er wat baking soda op te strooien. Laat een paar uur zitten voordat je het opzuigt met de stofzuiger.
 3. Muffe boeken – Boeken die vochtig geworden zijn of muf ruiken? strooi baking soda op de pagina en geef de tijd om te luchten. Als er schimmel op de pagina zit kun je de soda in die plekken wrijven en het boek in de zon leggen..
 4. Prullenbak – Strooi baking soda op de bodem van je prullenbak om vervelende geurtjes te voorkomen.
Nog een paar tips:

Keuken en schoonmaken:
 1. Geurtjes uit de snijplank halen – Wie een plastic snijplank heeft weet dat deze geurtjes op kunnen nemen. Strooi dan wat baking soda op je plank, even goed schrobben en daarna gewoon afwassen. Dan heb je weer een frisse snijplank.
 2. Zilver – Om zilver met een glad oppervlak schoon te maken doe je je zilver in een met aluminiumfolie beklede schaal en 4-5 eetlepels baking soda. Giet dan kokend water in de schaal tot alles onder water staat. Laat 1-2 uur staan. Spoel om en polijst met een schone, droge theedoek.
 3. Bloemen – Voeg een theelepel baking soda toe aan de vaas met snijbloemen, zo blijven ze langer mooi.
 4. Luchtverfrisser (spray) – Meng 2 kopjes heet water met een flinke eetlepel baking soda en een half kopje citroensap. Schudden tot de soda is opgelost. Giet in een plantenspuit en spray wanneer nodig.
 5. Wasverzachter – Met een half kopje baking soda  bij je vloeibare wasmiddel, maakt je de was witter en stralender van kleur..
 6. Douchegordijn schoonmaken – Een beschimmeld douchegordijn? Doe deze dan met een paar grote handdoeken in de wasmachine (fijne was). Doe een half kopje baking soda in het bakje voor wasmiddel en een half kopje azijn in het bakje voor wasverzachter..
Klussen en zo:

 1. Verfkwasten – Harde kwasten maak je weer zacht door een halve liter water met een kwart kopje azijn en 1 kopje baking soda te mengen in een oude pan. Zet je kwasten hier in en breng aan de kook, daarna uitspoelen en laten drogen.
 2. Gaten in de muur – Mix baking soda met tandpasta (witte) en vul de gaatjes in de muur, laat drogen aan de lucht..
 3. Strepen van de muur – Hebben de kinderen de muur als kleurplaat gebruikt? Meng van drie delen baking soda met 1 deel water een dikke pasta en gebruik dit om pen/krijtstrepen van de muur te verwijderen.
 4. Stickerverwijderaar – Meng water met baking soda tot een pasta en poets zachtjes de lijmresten weg, daarna afnemen met een warme vochtige doek.
 5. Bloedvlek – ‘Verse’ bloedvlekken in kleding kun je in koud water schoonmaken. Als het bloed al is opgedroogd laat het dan een paar uur in koud water met wat baking soda zitten. Daarna in de wasmachine wassen en het is weer helemaal schoon (bloedvlekken nooit met heet water schoonmaken!).
 6. Bijensteek of een splinter – Om de pijn te verminderen en de angel te verwijderen maak je een papje van baking soda en water, laat even intrekken en je kunt zo de angel/splinter verwijderen.
Voor kinderen:
 1. Ballonnen opblazen – Vul een niet opgeblazen ballon voor de helft met baking soda. Vul een fles voor een derde met azijn. Plaats de ballon voorzichtig over de fles. Til de ballon een beetje op zodat de soda in de fles valt, de ballon blaast nu op door de chemische reactie.
 2. Klei maken – Meng baking soda met een kwart kopje water en 1 kopje maĂŻzena tot je een klei achtige consistentie hebt bereikt. Geef er nog een kleurtje aan met voedingskleurstof en je hebt zelf playdough gemaakt.
(Huis)dieren en tuin:
 1. Frisse huisdieren – Vieze luchtjes aan je hond of kat? Borstel hun vacht met baking soda.
 2. Kattenbak – Om geuren uit de kattenbak te absorberen, strooi er wat baking soda in.
 3. Onkruid – Onkruid tussen de voegen van je tegels? Strooi hier wat baking soda overheen.
 4. Konijnen – Heb je een moestuin waar ook graag konijnen komen? Strooi baking soda op de plaatsen waar je ze niet wilt hebben, ik weet niet of het schadelijk is voor de konijntjes, ik zou zelf denk ik liever gaas om de moestuin doen!
 5. Mieren – Om van ze af te komen strooi je baking soda gemengd met wat zout op het pad waar ze lopen, ze nemen het mee naar hun nest.
Elizabeth ik hoop dat ik je een beetje geholpen heb, heel veel plezier met jullie VW busje en ik hoop dat ik een keer een foto zie!

Heb jij nog een vraag, laat het dan weten misschien kan ik voor een oplossing zorgen!

8 opmerkingen:

Elizabeth zei

Wat een adviezen! Tjonge ..., ik ben er stil van.
Waar haal je die kennis toch allemaal vandaan?
Ik ben hier reuze mee geholpen!
Via Pinterest kwam ik al eerder baking soda tegen voor allerlei dingen.
Maar nooit geweten dat dit ook gewoon in Nederland verkrijgbaar is, en dan nb bij de Jumbo!
Ik ga morgen meteen kijken, dat snap je wel. ...
En je houdt nog een fotootje tegoed van de VW bus. Het is trouwens een andere geworden dan die we eerst voor ogen hadden. Die was wel erg smerig...
En het is niet zo'n hippy busje hoor, helaas niet. Hij moest vooral praktisch zijn!

Groetjes, Elizabeth

Michelle Philips zei

Bedankt voor alle tips, dit is heel intressant! ik ga hier in belgie ook is op zoek naar baking soda!

Liefs Michelle

"Création" zei

Ohhh geweldig Gea, dit is werkelijk een wondermiddel
zo'n simpel pakje Baking Soda staat voor oneindig
veel handige trucjes. Natuurlijk ging ik meteen even
googlen en zag nog oneindig veel meer voorbij komen.

Leuk dit item, en lief van jou om dat allemaal uit te zoeken
en antwoord te geven op de vragen.

Zoals ik al lees is Elizabeth er erg blij mee, en terecht.

Lieve groetjes,
Josephine

Mirjam zei

Wat een ontzettend leuk onderwerp is dit gebleken, dit "Wist je...".
Zo leuk om dit soort tips te lezen, en daar heb je dan ook echt wat aan.
Heel slim. Ik ben heel benieuwd welke vraag je de volgende keer gaat behandelen. Ik hou er van.
Heel fijne dag vandaag,
liefs,
Mirjam

Anoniem zei

Volgens mij kun je al die andere (duurdere) poetsmiddelen weggooien en gewoon een pot baking soda neerzetten. Wat een tips! Sommige heb ik al eens bij Pinterest zien langs komen, maar er zaten ook nieuwe bij. Superhandig om alles op een rijtje te zetten, deze slaan we zeker op!!
Ben benieuwd naar de volgende vraag...
Liefs, Peetje

Marjon zei


Dat wordt baking soda kopen...maar waar kun je dat kopen???? bedankt voor al deze handige tips...lieve groet Marjon

Anoniem zei

Wat een handige tips zeg. ik heb al een aantal tips gebruikt en die hielpen erg goed. Ik moest toch diesel tanken en dacht ga de auto gelijk wassen van buiten en van binnen ook is goed aanpakken. Lijkt weer gloednieuw.

Anoniem zei

Jumbo 1,65"